Blog

Kan jouw software de bedrijfsgroei aan?

Digitale oplossingen volgen elkaar in een snel tempo op. Waren we vorig jaar nog onder de indruk van de mogelijkheden met ChatGPT, vliegen de AI oplossingen ons iedere dag om de oren. Het is niet alleen belangrijk om bij te blijven, maar ook om mee te groeien. Niet enkel met je personeel of skills, maar ook op het gebied van software. In de onderzoeken die wij doen voor het MKB, kijken wij altijd naar de schaalbaarheid van een systeem.

Jij hebt de ambitie om te groeien, maar je systemen ook?

df

Waarom is schaalbaarheid zo belangrijk? 

Jij hebt de ambitie om te groeien, maar je systemen ook?

We zien veel variaties voorbijkomen:

  • Groei van het aantal online bestellingen, maar geen directe koppeling met het voorraadsysteem of ERP, met als gevolg extra handjes nodig voor orderinvoer.
  • Of, wel een koppeling, maar een ERP wat het aantal API calls niet aan kan, waardoor je vastloopt bij groei.
  • Data wat niet in een systeem geïmporteerd kan worden of, nog erger, niet geëxporteerd.
  • Enorme hostingkosten als jouw bedrijf groter wordt, bijvoorbeeld extra kosten voor specifieke modules of gebruikers.
  • Teveel handmatige handelingen waarvan de kennis zit bij slechts een aantal medewerkers.

Allemaal zaken die te maken hebben met schaalbaarheid. Hoe schaalbaar ben jij? En hoe kun je zorgen dat schaalbaarheid op de agenda komt en er gewerkt wordt aan een schaalbare onderneming?

Waarom is schaalbaarheid belangrijk?

1. Groei zonder belemmeringen

Schaalbare software biedt het voordeel van ongehinderde groei. Of je nu een start-up bent die snel aan het uitbreiden is of een gevestigd bedrijf dat nieuwe markten betreedt, schaalbaarheid zorgt ervoor dat de software moeiteloos kan meegroeien met de veranderende behoeften van je organisatie.

2. Kostenbeheersing

Bedrijven betalen vaak onnodig hoge kosten voor resources die ze momenteel niet nodig hebben.  Met schaalbare software kunnen bedrijven efficiënt gebruikmaken van resources, wat resulteert in betere kostenbeheersing.

3. Flexibiliteit en wendbaarheid

Schaalbaarheid biedt een bedrijf de flexibiliteit om snel te reageren op veranderingen in de markt. Nieuwe functies toevoegen, gebruikers uitbreiden, of aanpassingen maken aan de bedrijfsprocessen wordt makkelijker. Hierdoor kan een bedrijf wendbaar blijven en zich aanpassen aan nieuwe zakelijke eisen, zonder hiervoor iedere keer diep in de portemonnee te hoeven duiken en consultants in te huren.

Hoe kies je schaalbare software?

1. Bekijk ook de toekomstige scenario’s

Voordat je een keuze maakt, is het belangrijk om zowel de huidige als toekomstige behoeften van je bedrijf in kaart te brengen. Zorg ervoor dat de geselecteerde software de mogelijkheid heeft om mee te groeien met de verwachte veranderingen en uitbreidingen. Kijk hierbij niet alleen naar de software zelf, maar ook:

 Ben je zelf in staat om wijzigingen of optimalisaties toe te voegen? Of heb je hier altijd hulp van een consultant bij nodig?

Als je zelf niets kan ben je altijd afhankelijk van een derde partij. Stel dat je zelf digitaal personeel aantrekt, dan kunnen zij vervolgens ook niet zelf actief met de software aan de slag om deze uit te bouwen.

2. Onderzoek de architectuur van de software

Een schaalbare softwarearchitectuur is modulair en kan gemakkelijk worden uitgebreid zonder de kernfunctionaliteit te verstoren. Onderzoek de architectuur van de software om er zeker van te zijn dat deze ontworpen is met schaalbaarheid in gedachten.

3. Raadpleeg referenties en casestudy's

Vraag naar referenties en bekijk casestudy's van bedrijven die de gekozen software met succes hebben opgeschaald. Dit geeft inzicht in de praktische ervaringen van andere organisaties en bevestigt de schaalbaarheid van de software.

4. Onderzoek leveranciers betrouwbaarheid

Schaalbaarheid is niet alleen gerelateerd aan de software zelf, maar ook aan de betrouwbaarheid van de leverancier. Zorg ervoor dat de leverancier financieel stabiel is en een geschiedenis heeft van het ondersteunen van bedrijven bij groei en verandering.

5. Overweeg toekomstige technologische trends

Kies software die niet alleen voldoet aan de huidige technologische normen, maar die ook kan evolueren met toekomstige trends. Dit omvat integratie met opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie, automatisering en data-analyse.

Wie zet jij aan het roer?

Schaalbaarheid is de sleutel tot toekomstbestendige groei voor bedrijven. Door te investeren in bedrijfssoftware die flexibel en schaalbaar is, legt een organisatie een stevige basis voor succes op de lange termijn. Het is een strategische zet die niet alleen de huidige groei ondersteunt, maar ook de mogelijkheid biedt om soepel mee te bewegen met de veranderingen in de toekomst. Als laatste, heb je zelf personeel wat wil meewerken aan optimalisaties binnen je bedrijf? Zorg er dan voor dat ze de mogelijkheden hebben om ook zelf optimalisaties door te voeren.