Blog

Standaard of maatwerk software: welke keuze moet je maken?

Standaard vs. Maatwerk software, het blijft een interessante discussie. Het heeft te maken met de visie, doelstellingen, groeiambitie en behoeften van een bedrijf. Ieder bedrijf is ook uniek, want nergens werken dezelfde mensen en staat dezelfde manager met dezelfde visie op het houten kistje.

d

Wat is standaard software?

Definitie: Standaard software, ook wel bekend als 'off-the-shelf' software, verwijst naar kant-en-klare oplossingen die algemeen beschikbaar zijn voor een breed scala aan gebruikers. Deze software is ontwikkeld om te voldoen aan de gemeenschappelijke behoeften van een groot publiek.

Wat zijn de voordelen van standaard software?

  1. De kosten: Standaard software is vaak betaalbaarder omdat de ontwikkelingskosten worden verdeeld over een groot aantal gebruikers.
  2. Implementatie: Het gebruik van standaard software is over het algemeen sneller dan het ontwikkelen van een maatwerkoplossing, waardoor bedrijven snel operationeel kunnen zijn. Processen, velden en onderlinge connecties tussen functionaliteiten zijn reeds ingericht. Echter, neem wel in overweging dat het ook echt een flinke taak kan zijn om een standaard pakket in te richten. ‘Off-the-shelf’ staat niet altijd garant voor simpel en snel.
  3. Onderhoud en updates: Standaard software wordt regelmatig bijgewerkt en onderhouden door de leverancier, wat betekent dat gebruikers profiteren van nieuwe functies en beveiligingsupdates. Zo loop je nooit achter en kun je direct bij een nieuwe update gebruikmaken van betere functionaliteiten.

Wat zijn de nadelen van standaard software?

  1. Beperkte aanpasbaarheid: Standaard software is mogelijk niet geheel volledig afgestemd op de specifieke behoeften van een bedrijf, waardoor het minder flexibel is. Standaard software kan hierdoor als ‘log’ ervaren worden.
  2. Overbodige functies: Soms bevatten standaardoplossingen functies die niet relevant zijn voor een specifieke onderneming, wat kan leiden tot onnodige complexiteit of 100% kosten voor een pakket wat je enkel voor 70% gebruikt.
  3. Afhankelijkheid van de leverancier: Bedrijven zijn afhankelijk van de leverancier voor ondersteuning, updates en bugfixes, wat tot problemen kan leiden als de leverancier deze niet adequaat levert.

Wat is maatwerk software?

Definitie: Maatwerk software wordt specifiek ontwikkeld om te voldoen aan de unieke eisen en specificaties van een individueel bedrijf. Het wordt gebouwd vanuit het niets of aangepast aan de bestaande infrastructuur van een bedrijf.

Wat zijn de voordelen van maatwerk software?

  1. Volledige aanpasbaarheid: Maatwerk software kan worden aangepast aan de behoeften van een bedrijf, waardoor het een geschikte oplossing kan zijn voor complexere bedrijfsprocessen.
  2. Efficiëntie en productiviteit: Door functionaliteiten te integreren die precies aansluiten bij de bedrijfsactiviteiten, kan maatwerk software de efficiëntie verhogen.
  3. Geheel ‘eigen’: Bedrijven hebben volledige controle over de ontwikkeling, implementatie en onderhoud van maatwerk software.

Wat zijn de nadelen van maatwerk software?

  1. Hogere kosten: Maatwerk softwareontwikkeling kan duurder zijn in termen van zowel tijd als geld, aangezien het proces vanaf het begin moet worden opgebouwd.
  2. Langere implementatietijd: Het ontwikkelen van maatwerk software vergt meer tijd dan het implementeren van standaardoplossingen, wat kan leiden tot vertragingen bij de ingebruikname. Ook dien je precies te weten hoe je processen werken, om de developers van het maatwerkpakket goed te kunnen instrueren.
  3. Onderhoudsverantwoordelijkheid: Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, de updates en bugfixes van maatwerk software, wat een constante inspanning vereist.

Standaard vs maatwerk software, wat moet is een goede keuze?

Dit is altijd een lastige. Wij zijn fan van standaarden in processen, standaard maakt schaalbaar. Echter, je kan ook een complexe eigen standaard hebben waar je middels maatwerk veel baat bij hebt. En, in hoeverre heb je nou daadwerkelijk maatwerk nodig? Is dat voor 80% of voor 10% van je processen? En, kun je deze processen dan wellicht herinrichten?

Standaard software biedt kostenbesparing en snelle implementatie, maar kan beperkt zijn in aanpasbaarheid. Aan de andere kant biedt maatwerk software maximale flexibiliteit, maar tegen een hogere kostprijs en met langere ontwikkelingstijd.

De keuze is reuze en het start toch echt bij het bedrijf zelf. Wat is je visie? Wat is je budget? Hulp nodig? Vraag dan jouw quickscan(opent in een nieuw venster) aan.