Blog

Starten met video content? Webinars vs. YouTube

Met de overvloed aan video's op het internet, lijkt het alsof de halve wereld uit video's bestaat - zo niet meer. Met zoveel platforms om informatie en kennis te delen, kan het lastig zijn om het overzicht te bewaren. Sommige bedrijven kiezen ervoor om hun webinars op YouTube te plaatsen of daar live uit te zenden. Maar maakt het eigenlijk uit waar je je content deelt? Laten we eens kijken naar de verschillen tussen webinars en YouTube.

d

Video's publiceren op YouTube.

Op YouTube zijn video's over het algemeen kort. Hoewel er uitzonderingen zijn van video's die een uur of langer duren, zijn de meeste video's korter dan 10 minuten. Deze video's worden niet live uitgezonden en er is over het algemeen weinig interactie tussen de kijker en de presentator. Iedereen kan gemakkelijk een video op YouTube plaatsen. YouTube-video's zijn voornamelijk gericht op entertainment, denk aan videoclips, vlogs, reviews, tutorials en meer. Het is een gratis en informeel platform om video's te delen.

Video's publiceren met Webinarsoftware.

Een webinarplatform is speciaal ontworpen voor online presentaties, het delen van kennis, productdemonstraties, en meer. Een webinar heeft een formelere setting dan een YouTube-video. Bij het organiseren van een webinar verzamel je waardevolle gegevens via een registratiepagina, zoals de namen en e-mailadressen van de deelnemers. Bovendien biedt een webinar veel mogelijkheden voor interactie met de deelnemers, of het nu live is of een opgenomen sessie betreft.

Je hebt de vrijheid om het format te kiezen dat het beste bij je doel past. Je kunt kiezen voor een live webinar, waarbij je direct vragen van deelnemers beantwoordt via de chat, of je kunt gaan voor een geautomatiseerd webinar. Bij een geautomatiseerd webinar wordt een opname afgespeeld op een vooraf ingestelde tijd en datum, terwijl je toch de mogelijkheid hebt om met deelnemers te chatten. Bij een on-demand webinar kiest de deelnemer zelf wanneer hij of zij de presentatie bekijkt. Na afloop kun je automatisch opvolging geven, bijvoorbeeld door een aanbieding te doen.

Webinars versus YouTube.

Hoewel het on-demand formaat van webinars veel overeenkomsten vertoont met YouTube, zijn er toch belangrijke verschillen. Het grootste verschil is dat je bij het organiseren van een webinar inzicht hebt in wie zich heeft ingeschreven en wie daadwerkelijk heeft deelgenomen, omdat je e-mailadressen verzamelt via registratie. Met de interactiemogelijkheden tijdens een webinar kun je bovendien meer informatie en feedback verzamelen over de deelnemers. Op YouTube zie je alleen het aantal kijkers en waar ze vandaan komen. Met webinars kun je conversies gemakkelijker meten en segmenteren op basis van de betrokkenheid van de kijkers. Dit maakt webinars persoonlijker en effectiever in termen van marketing.

Daarnaast bieden webinars veel meer mogelijkheden voor interactie. Je kunt bijvoorbeeld polls houden om de mening van de deelnemers te peilen, of een quiz toevoegen om meer inzicht te krijgen in je doelgroep. Tijdens live en geautomatiseerde webinars kun je via de live chat in contact blijven met deelnemers, of je kunt een moderator uitnodigen om deze taak op zich te nemen.

Het mag duidelijk zijn dat YouTube en webinars niet hetzelfde zijn. Voordat je een platform kiest, is het belangrijk om duidelijk te hebben voor wie je content maakt en wat je doelstellingen zijn. De belangrijkste punten op een rijtje:

  • YouTube is geschikt voor kortere video's.
  • Webinars hebben een formelere setting.
  • Op YouTube schrijven mensen zich niet in voor je video's, terwijl je bij webinars inzicht hebt in je publiek en gemakkelijk opvolging kunt geven.
  • Webinars kunnen live worden uitgezonden en interactief worden gemaakt.

Nu je het verschil kent tussen webinars en YouTube, als je meer inzicht wilt in je doelgroep, feedback wilt ontvangen en interactie wilt hebben, dan raden wij natuurlijk webinars aan. Als je van plan bent om met webinars te beginnen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via de live chat of start een gratis proefperiode.